1 Haziran 2019 Cumartesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin detaylarını açıkladı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin detaylarını açıkladı.

Yargı reformunun hak ve özgürlükler ile demokrasinin güçlendirilmesi hedefine yönelik yapıldığını vurgulayan Erdoğan, bu adımın 'Ankara'nın Avrupa Birliği üyelik sürecine bağlılığını' gösterdiğini söyledi.
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, açıklama yapan
Erdoğan, belgenin 2 temel perspektif, 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyetten oluştuğunu kaydetti.
Tutuklama talebinin ölçülü olması adına önemli adımlar attıklarını belirten Erdoğan, 
"Tutuklamayı istisnai tedbir, tutuksuz yargılamayı asıl yöntem olarak görüyoruz" diye konuştu.
Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:
"Adalet mülkün temelidir' diyerek, devleti adalet üzerinde inşa eden ve yaşatan bir medeniyetin temsilcileri olarak, bu mesele bizim önceliklerimiz arasında hep ilk sıralarda yer almıştır. Milletimiz 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu bize tevdi ettiğinde Türkiyeyi eğitim, sağlık, adalet, emniyet üzerinde yükselteceğimizin sözünü vermiştik." diye konuştu.
Geçen 17 yılda en büyük yatırımları ve en büyük reformları yine bu alanlarda yaptıklarını vurguladı.
Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni aynı zamanda sonraki reform hazırlıklarının da başlangıcı olarak görebiliriz. " ifadesini kullandı.
"Güçlülerin de adaletli olduğu toplumlar hızla büyür, kalkınır, zenginleşir" dedi."AB dayattığı için değil milletimizin ihtiyacı olduğu için yaptık"
Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde en büyük kazanımlardan biri reform çalışmalarını hayata geçirme kabiliyetini geliştirmiş olmasıdır

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hazırlığında da Avrupa Birliği kriterlerinin elbette gözetilmiş olmakla beraber asıl milletimizin demokrasi, insan hakları ve adalet talepleri göz önüne alınmıştır. Tarih bize gösteriyor ki adaletin güçlü, güçlülerin de adaletli olduğu toplumlar hızla büyür, kalkınır, zenginleşir. Buna karşı adalet temeli çürük olan hiçbir toplumun ve devletin uzun süre ayakta kalma şansı yoktur. Ecdadımız yüreğinin ve bileğinin gücüyle ele geçirdiği coğrafyaları adaleti sayesinde asırlar boyunca yönetmeyi başarabilmiştir."

Biz bu reformları AB istediği dayattığı için değil milletimizin ihtiyacı olduğu için yaptık
Adalet temeli çürük hiçbir devletin uzun süre ayakta kalma şansı yok



"Adaletin küçüldüğü yerde zulüm büyüyor demektir"
Kanuni Sultan Süleyman'ın, "Kılıcın yapamadığını adalet yapar" sözünü hatırlatan Erdoğan, "Adaletin küçüldüğü yerde zulüm büyüyor demektir. Bunun için adaleti, insan haklarını, özgürlükleri geliştirmek için atılan her adım bizim için değerlidir, kıymetlidir, önemlidir. Yeni nesillere bırakacağımız en büyük miras da işte bu anlayış olacaktır." dedi

Amacımız tüm kurumlarımızın mülkiyet hakkına, ifade özgürlüğüne duyarlı olmalarını sağlamaktır
Yargı reformu sisteme olan güveni artıracak hem de daha öngörülebilir yatırım ortamının oluşmasına yardımcı olacak
Yargı reformu AB tam üyeliği sürecine bağlılığımızı gösteriyor
Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni yargıya güvenin artırılması ilkeleri çerçevesinde hazırladık
Yargı Reformu Strateji Belgesi iki temel anlayış üzerine oturuyor. Birincisi hak ve özgürlükler. Demokrasinin güçlendirilmesi hedefi var. Her alanda özgürlüklerin genişletilmesi için mevzuat değişiklikleri yaptık. İfade özgürlüğünü demokrasinin en önemli şartı olarak görüyoruz
Erdoğan, Aliya İzzetbegoviç'in "Biz savaşı öldüğümüzde değil, düşmanlarımıza benzediğimizde kaybederiz." sözünü asla unutmayacaklarını belirterek, "İster ekonomik zenginlik ister askeri güç ister toplumsal düzen olsun her alanda kendi medeniyetimizin kodlarına, özellikle adalet anlayışına göre hareket etmeyi bıraktığımız gün, kaybettiğimiz gün olacaktır. Bugün Türkiye, maruz kaldığı onca saldırıya, önüne konulan onca tuzağa rağmen dimdik ayakta ise bunu değerlerine, özellikle de ekonomik ve sosyal adaleti sağlama konusundaki hassasiyetine borçludur. Elbette eksikliklerimiz var, elbette bozulmalar yaşadığımız alanlar var, elbette sıkıntıya düştüğümüz konular var ama her şeye rağmen kendi medeniyetimize, kültürümüze, tarihimize olan bağlarımızı muhafaza ediyoruz." diye konuştu.
"İşkence ve kötü muamele iddiaları artık geride kalmıştır "

İNTERNET SİTESİNİN TAMAMINA DEĞİL İÇERİĞE SINIRLAMA
*Disiplin cezalarını da yeniden belirliyoruz. 2010 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile meslekten ihraçta yargı yolu açılmıştır. Diğer disiplin kurulu kararları için de başvuru yapma hakkı gelecek. 
*Bir internet sitesinin tamamına değil, engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacak.
*9 amaçtan ilki hak ve özgürlüklerin koruması başlığını taşıyor.
*Yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlanacak
*Tutukluluğun azami süresi ayrı ayrı düzenleniyor. 
*Tutukluluk tedbirine ancak zorunlu hallerde başvurulmasına yönelik değişiklik yapacağız*İkinci amaç başlığı yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve şeffaflığının geliştirilmesi
*Meslekten ihraç olanlara yargı yolu açıktı. İtiraz ve yeniden değerlendirmeye yollarına başvurmak mümkün hale gelecek


HUKUK FAKÜLTELERİ 5 YIL OLUYOR
*Hukuk fakültelerinde eğitim 5 yıla çıkacak. 
*Hakimlik ve savcılık yardımcılığı mesleği olacak
*Üçüncü amaç başlığı, hukuk fakültelerinin eğitim süresi ve başarı ölçütünü yeniden belirleniyoruz. *Hukuk fakültelerinde eğitim süresi 5 yıla çıkacak kontenjanlar da azaltılacak.
*Hakim ve savcılık için özel meslek sınavlarına girilmesi gerekecek. 
*Hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi getiriliyor. *Mesleğe kabuller sadece yardımcı kadrosundan yapılacak.
*Dördüncü amaç, yargıda performans ve verimliliğin artırılması
*Hakimler ve Savcılar Kurulu bünyesinde yargıda performans, ölçüm ve takip merkezi kuruyoruz. *Uzun süren soruşturma ve davalar bu merkezde oluşturulacak sistem vasıtasıyla takip edilecek.
*Hakim ve savcılar hakkında disiplin prosedürleri yeniden yapılandırılacak ve HSK'nın disiplin kararlarına karşı yargı yolu genişletilecek.
*İstinaf mahkemelerini güçlendiriyoruz.
*Tutuklama tedbiri gelişi güzel kullanılmayacak. Buna ilişkin mevzuat gözden geçirilecek. Soruşturma ve kovuşturma aşamaları için tutukluluk süresi ayrı ayrı düzenlenecek
*Ceza mahkemeleri 24 saat hizmet verecek
*Çevre, imar ve enerji gibi alanlarda davaların daha hızlı ve etkin yürütülmesini sağlamak için özel mahkemeler kuruyoruz
AVUKATLARA YEŞİL PASAPORT
*Bugün 135 bin avukat var. Avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkilerini genişletiyoruz. Avukatlık hizmetlerinin vergilendirilmesi konusunda iyileştirici düzenlemeler yapıyoruz
*Avukatlık mesleğinde bir ilk… Avukat olabilmek için ''Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı''nda başarılı olma şartı getirilecek
*Avukatlara yeşil pasaport vererek uluslararası faaliyetlerini kolaylaştırmayı planlıyoruz
*Beşinci amaç başlığı savunma hakkının etkin biçimde kullanılmasıdır. Avukatlık hizmetlerinin vergilendirilmesi konusunda iyileştirmeci düzenlemeler yapıyoruz. Kamudaki avukatların özlük haklarıyla ilgili sorunları çözüyoruz. Bu sorunları da çözüyoruz. 
*Avukatlara belli kriterler dahilinde yeşil pasaport hakkı vererek, uluslararası faaliyetlerini kolaylaştırmayı planlıyoruz.
*Adalete erişimin kolaylaştırılması sağlanacak.
*Tanıklığı zorlaştıran uygulamalar kalkacak
*Yargının iş yükünü azaltan, vatandaşın ve avukatların adli işlemlerini kolaylaştıran birçok tedbir alınacak.
*Bazı iş ve işlemler, dava konusu olmadan avukatlar aracılığıyla yapılacak.
*"TANIKLIĞI ZORLAŞTIRAN UYGULAMALAR KALDIRILACAK"
*Yargı sürecinde tanığa özgü uygulamaların geliştirilmesine ihtiyaç var. Tanıklık ücretinin yeniden belirlenmesi gerekiyor. Tanıklara yaklaşımla ilgili standartların yükseltilmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Tanıkların psikolojik olarak yıpranmasını önleyecek düzenlemeler yapılacak. Tanıklığı zorlaştıran uygulamalar ortadan kaldırılacak. Soruşturmaların kalitesinin artırılması için hukuk mezunlarının adli kollukta istihdam edilmesi sağlanacak. Kabahat olarak tanımlanması gereken bazı fiiller suç olarak yer almaktadır.
* Amaç ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması
*Şüphelilerin yüzde 52'si hakkında şüphelilerin kovuşturulmasına gerek olmadığına karar verildi
BASİT YARALAMA VE TEHDİT ŞİKAYETE BAĞLANIYOR
*Basit yaralama ve tehdit gibi suçlar şikayet kapsamına alınacak. Bazı ağır suçlar hariç olmak üzere 15 yaşından küçük çocuklar, ilk defa işledikleri fiillerin soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmeden çocuklara özgü koruma mekanizmaları içerisinde değerlendirilecek. 
*Şiddet içermeyen suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarının evde infazına olanacak sağlanacak.
*Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması, icra müdürlüklerinin görevi olmaktan çıkartılacak
*Cumhuriyet savcılarının taktir hakkı genişletilecek
*ade edilen iddianamelerin oranı yüzde 2.6. İade kapsamı yeniden belirlenecek
*''Yargıda Hedef Süre'' uygulaması daha da genişletilecek.
Hamile, yaşlı ve çocukların cezaları evde infaz edilebilecek
*Şiddet içermeyen bazı suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarının elektronik izleme merkezi aracılığıyla evde infazına imkan tanınacak
*Her asliye hukuk mahkemesinin yargı çevresinde bir noterlik kurulması zorunlu hale geliyor
*Cezada uzlaştırmanın kapsamı genişletilecek.
*Şiddet içermeyen uyuşmazlıklarda aile arabuluculuğu getirilecek
*Tüketici uyuşmazlıkları gibi alanlarda arabulucuya başvuru dava şartı haline getirilecek.
*Suça sürüklenen çocuklara özgü kamu davasının açılmasının ertelenmesi modeli geliştirilecek
*Cezada uzlaştırmanın kapsamı genişletilecek.
NOTERLİK MESLEK OLUYOR
*Noterlik kariyer mesleği haline gelecek, yeni noterler açılacak
*Çocukla kişisel ilişki kurulması, icra müdürlüklerinin görevi olmaktan çıkartılacak. Daha insani ve çocuğa uygun yöntemler geliştirilecek. 
*Boşalan noterliklerde yapılan başvurular sıraya göre değerlendiriliyor. 
*Noterlik asli meslek hale getirilecek. Noterlik kariyer mesleği haline dönüşecek. 
*Noterlik sayısı artırılacak. Sayının artması vatandaşların işini kolaylaştırmıştır.
*Her asliye hukuk mahkemesinin yargı çevresinde bir noterlik kurulması zorunlu hale geliyor.
*Son amaç başlığı alternatif çözüm yollarının artırılması.
*Uzlaşma şikayete bağlı suçlar ve kanunda öngörülen bazı suçlar için düzenlenmiştir. 
*Cezada uzlaşmanın kapsamı genişletilecek."
*Adliye bulunmayan ilçelerde ve büyük havalimanlarında video konferans yöntemiyle ifade alınmasını sağlayan SEGBİS sistemi kurulacak
*Adli görüşme odalarının ülke genelinde yaygınlaştırılması sağlanacak.
*Savunmanın yargılamalara etkin katılımı sağlanacak.
 *Adli yardım sistemi güçlendirilecek.
*Vatandaşların danışmanlık hizmeti alabilecekleri ofisler oluşturulacak.
Yargı reformunun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından ilgili yasal düzenlemelerin meclise gelmesi bekleniyor. Ancak bu düzenlemelerin meclise ne zaman geleceği henüz netleşmiş değil.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

TBB Başkanı 
Feyzioğlu’ndan Yargı Reformu Strateji Belgesi'ne tam destek


Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Sayın Cumhurbaşkanının Türkiye ittifakı söyleminin de altını dolduran bir husus. Bugün açıklanan belgeyi sadece bir reform belgesi olarak görmüyorum, Türkiye’nin büyük kucaklaşmasının adı olarak nitelediğim Türkiye ittifakının yol haritası olarak görüyorum” dedi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni son derece olumlu bulduklarını belirtti. Matematiksel düşünme becerisi gelişmiş hukukçuya ihtiyaç olduğunu belirten Feyzioğlu, bunu sağlayacak bir müfredatın geldiğini, TBB’nin Adalet Bakanlığı ile yakın çalışma içinde olduğunu kaydederek, “Hiçbir adımda biz dışlanmadık. Asli bileşen olarak çalıştık” açıklamasında bulundu.

Önemli hususlardan birisinin ifade özgürlüğünün güvenceye kavuşturulması olduğunu belirten Feyzioğlu, “Bu, Sayın Cumhurbaşkanının Türkiye ittifakı söyleminin de altını dolduran bir husus. Bugün açıklanan belgeyi sadece bir reform belgesi olarak görmüyorum, Türkiye’nin büyük kucaklaşmasının adı olarak nitelediğim Türkiye ittifakının yol haritası olarak görüyorum” diye konuştu.
Tutuklamaya ilişkin önemli iyileştirmelerin olacağını kaydeden Feyzi oğlu, “Bu da kes yapıştır gerekçelerle tutuklama kararı verilmesine bir son geleceği anlamını taşıyor” şeklinde konuştu.
Hakimlere coğrafi teminatın geldiğini, bunun yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının en önemli başlıklarından birisi olduğunu kaydeden Feyzioğlu, “Hiçbir hakim, ‘birilerinin beğenmediği karar verirsem çoluğumun çocuğumun sıkıntısını çekerim’ diye düşünmeden coğrafi teminat içinde hareket edecek” ifadelerini kullandı.


Belge ile hakim ve savcı yardımcılığı getirildiğini ve bunun hakim ve savcı kalitesinin Türkiye’ye yakışan şekilde artacağı anlamına geldiğini söyleyen Feyzioğlu, “Sizi temin ederim AB standartlarının da üzerine çıkıyoruz bu reformlar gerçekleştirilirse” dedi.
30.05.2019 - 14:24 | Son Güncelleme 30.05.2019 - 19:36 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder