6 Mayıs 2019 Pazartesi

İstanbul seçim sonuçları iptal edildi! YSK’ dan çok tartışılacak karar…


BEKLENEN OLDU:

İstanbul seçim sonuçları iptal edildi! YSK’ dan çok tartışılacak karar…

YARGI SÜRECİ SONA ERDİ"
YSK Başkanı Güven,YSK'den ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, "Yargı süreci sona erdi. YSK,11 yüksek mahkeme üyesi ve tam sayıyla yaptığı toplantı sonucunda kararlarını verdi." ifadelerini kullandı.
 

Yalnız İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi, elbette çok ama çok tartışılacaktır.
Ancak; YSK lu üyeleri, bir yerde devlet memuru statüsündeler. Son anda 43 Sandık Başkanı’na FETO suçlaması gündeme gelince, onlar da başlarının belaya girmemesi için böyle bir karar almak zorunda kalmış olabilirler.
Bu nedenle de alınan karar çok tartışılacaktır.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim kararını ilk önce açıklayan  AK Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Recep Özel'in yaptığı Basın açıklaması, siyasi İrade'nin YSK üzerindeki hakimiyeti olduğu kanısını uyandırdı.
23 Haziran'da İstanbullu yeniden sandık başına gidecek.
Karar 7'ye karşı 4 oyla, oy çokluğuyla alınırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin 23 Haziran'da tekrarlanması kararlaştırıldı.
Karar uyarınca Ekrem İmamoğlu'nun seçimden 17 gün sonra aldığı mazbatası da hükümsüz kaldı.
ŞİMDİ NE OLACAK ?
Bu kararın ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi, tüm sonuçlarıyla ortadan kalktığından, İmamoğlu'nun 17 Nisan'da aldığı mazbatası hükümsüz hale geldi. Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunun boşalması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri bir başkanvekili seçecek ve bu isim 23 Haziran'daki seçime kadar belediye başkanlığı görevini yürütecek.
Mecliste çoğunluğu olan AKP Meclis üyeleri, mutlaka kendi aralarından bir üyeyi seçecekler ve seçimin sonucuna kadar da bu üye Belediye Başkanlığı görevini yürütecektir.
Bu zaman zarfında da, İmamoğlu'nun kısa dönemde aldığı kararlar tekrar rafa kaldırılabilir.
İstanbul'daki sürece İçişleri Bakanlığı karar verecek.
SADECE BÜYÜKŞEHİR İÇİN.
YSK'nın kararına göre, yeniden yapılacak seçimde, seçmenler yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanacak. İl Genel Meclisi üyeleri ile İlçe seçimleri için oy verilmeyecek. 31 Mart 2019’da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek. Siyasi partiler mevcut adayları dışında aday gösteremeyecek ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle yeniden meydana gelecek boşluk durumunda ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar yeni bir aday ismi sunabilecek. Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019’da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.
AYNI SEÇMENLER OY KULLANACAK
Yenilecek seçimde, 31 Mart 2019’daki seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri tekrar kullanılacak. 18 yaşını dolduranlar listeye eklenecek. Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak. Seçimde 31 Mart'taki seçmen listeleri kullanılacak. 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder