2 Ekim 2014 Perşembe

HÜKÜMETİN “SAVAŞ (!) TEZKERESİ” ?... ONAYLANDI !...

HÜKÜMETİN “SAVAŞ TEZKERESİNİN” TAM METNİ:
4 Ekim 2014'ten itibaren hükümetin bir yıl süreyle yetki istediği Irak ve Suriye tezkeresinin tam metni şöyle:
"Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikâmetinde Türkiye'nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümûl, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde TSK'nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için, Anayasa'nın 92. Maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) bir yıl süreyle izin istenilmesi, Bakanlar Kurulu'nca 30.09.2014 tarihinde kararlaştırılmıştır."
Gerekçeden...
Tezkerenin gerekçesinde Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğine dönük risk ve tehditler son dönemde yaşanan gelişmelerle ciddi biçimde arttığı belirtildi. "Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlıklarını sürdürmektedir. Öte yandan Suriye ve Irak'ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditlerde önemli artışlar gözlenmektedir" ifadesi kullanıldı.
Gerekçede; "Nitekim bu nedenle BM Güvenlik Konseyi 2170 ve 2178 sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terörist faaliyetleri kınamış;, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere 1373 sayılı BMGK kararı ve uluslararası hukuk çerçevesinde sorumluluklara uygun şekilde gerekli tedbirleri alması çağrısında bulunmuştur" denildi. [Ulusal Haber, Ankara // 02 Ekim 2014 - 18.25]
Savaş tezkeresi AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi
TSK’ye sınır ötesi, yabancı askere Türkiye izni tanıyan tezkere kamuoyundaki bütün itirazlara rağmen Meclisten geçti. AKP Hükümetinin savaş ve işgal tezkeresine MHP “evet” derken CHP ve HDP “hayır” dedi. Tezkere 298 oy ile kabul edilirken, oylamada 98 red oyu kullanıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tezkere oylamasının ardından yaptığı açıklamada, “Tezkere çözüm sürecini olumsuz etkilemez” dedi.
TBMM’de Irak ve Suriye tezkeresi görüşüldü. HDP’nin itirazı üzerine usül tartışması açıldı. Usül tartışmasının ardından görüşmelere geçildi. Tezkerenin Mecliste görüşüldüğü sırada Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Genel Kurula gelmemesi de dikkat çekti.
'MHP EVET DİYECEK'
MHP adına kürsüye çıkan grup başkanvekili Mehmet Şandır, tezkereye desteğin partisinin milli hassasiyetlerinden kaynaklandığını belirterek şunları söyledi. “Milli hassasiyetlerimizden kaynaklanır tezkerelere verdiğimiz destek. Ülkemizde bir saldırı ihtimali varsa buna karşı koymak bir savunma politikasıdır. Bu tezkere çözüm sürecinin bir çözülme süreci olduğu ve Ortadoğu’nun yanlış okunduğunun göstergesidir.”
BAKAN KONUŞTU: TEZKERENİN AMACI...
Usül tartışmasının ardından tezkerenin görüşülmesine geçildi. Kürsüye çıkan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tezkerenin gerekçelerini anlattı. Türkiye’nin güney sınırındaki risk ve tehditlerin son dönemde arttığını söyleyen Yılmaz, “Risk ve tehditlerin en çok etkilediği ülkelerin başında Türkiye gelmektedir” dedi. PKK ve IŞİD’i aynı kefeye koyan Yılmaz şunları kaydetti: “Bu tezkerenin amacı mümkün mertebe sınırlarımızda yaşanmakta olan çatışmaların ülkemize olan olumsuz etkilerini azaltmaktır. Savaş yüzünden her şeyini kaybetme noktasına gelen, canını bile zor kurtaran insanlara kapılarımızı açtık. Ancak sadece kapılarımızı açıp canını kurtarmak için gelenlere kucak açmakla bu meselenin çözülemeyeceği de görülmektedir.”
HAMZAÇEBİ: IŞİD 1 YERDE GEÇİYOR
CHP’li Akif Hamza Çebi, tezkereye karşı çıkarak, “Bu bir savaş tezkeresidir” diye konuştu. Tezkerede IŞİD’in adının sadece bir yerde geçtiğini söyleyen Çebi, “Bir yerde bir kelimeyle PKK geçiyor, bir kelimeyle de IŞİD geçiyor. Sokağa çıkalım, bütün dünyayı dolaşalım, televizyonlara bakalım, her yerde IŞİD teröründen bahsediliyor” dedi. Hamzaçebi “Yabancı silahlı kuvvetler Türkiye’ye gelecek, konuşlanacak, gidecek. Türkiye’nin nerede duracağı belli değil. Türkiye’yi maceraya sürüklemeye, Mehmetçik’in kanı üzerinden bu ülkeyi felakete sürüklemeye hakkınız yoktur” diye konuştu.
Ayrıca, AKP adına konuşan Emrullah İşler, “IŞİD’in Süleyman Şah Karakolu bölgesindeki mevcudiyeti kaygılarımızı artırmaktadır. Türk anavatanının ayrılmaz bir parçası olan Süleyman Şah karakolunu savunmak Türkiye’nin asli görevidir” dedi. CHP adına konuşan Faruk Loğoğlu ise, “Güvenli bölge uçuşa yasak bölge komşuya saldırı anlamına gelir” dedi. Hükümetin derdinin IŞİD olmadığını söyleyen Loğoğlu, “Tezkerede bir defa IŞİD kelimesi kullanılırken Suriye rejimi kelimesi defalarca kullanılmıştır” diye konuştu.
TSK’YE SINIR ÖTESİ, YABANCI ASKERE TÜRKİYE İZNİ
Irak ve Suriye için tek metin olarak hazırlanan tezkere metninde şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı, güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı, hükümetçe takdir ve tayin olunacak.”     
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanan tezkerenin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğimize dönük risk ve tehditler, son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde ciddi biçimde artmıştır. Irak’ın kuzey bölgesinde, silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir. Öte yandan, Suriye ve Irak’ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlenmektedir. Nitekim bu nedenle, BM Güvenlik Konseyi, 2170 ve 2178 sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere, 1373 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunmuştur.” 
Tezkere dünya basınında: Türkiye savaşa gidiyor
TÜRK Silahlı Kuvvetlerine Suriye ve Irak’ta sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabulü dünya basınında geniş yer buldu.
BBC, “Türkiye’nin parlamentosu Suriye’de askeri eyleme izin verdi” dedi. İngiliz yayın kuruluşu BBC, tezkerenin “Hükümete Suriye’nin içine kuvvet göndermeye veya Suriyeli hedefleri vurmaya izin verdiğine” dikkat çektiği haberinde “Hükümet kaynakları, Türkiye’nin Suriye’ye savaş ilan etmeyi planlamadığını söylüyorlar” dedi.
Wall Street Journal gazetesince “Türkiye’nin parlamentosu, Başbakan Erdoğan tarafından önerilen ve hükümete “yabancı ülkeler”e asker göndermek için geniş yetkileri veren bir önlem onayladı” sözleriyle duyuruldu.
New York Times gazetesi, üst düzey yetkililerin Suriye’ye karşı bir savaş istememesine rağmen tezkerenin onaylandığına dikkat çekti. ABD’nin önemli gazetesi New York Times, TBMM’nin Suriye’ye karşı askeri eylemi onayladığını belirterek, “Üst düzey yetkililer, NATO müttefiki Türkiye’nin Arap komşusuyla savaşmasını ve Suriye’deki kanlı iç savaşı bölgesel bir çatışmaya çevirebilecek bir gerilimi istememekte ısrarlı olmasına rağmen bir kaç saat sonra, Başkent Ankara’da kapalı bir oturumda tezkere onaylandı” diye yazdı.
ALMAN BASINI: IŞİD’E KARŞI KARA HAREKATI
Günlerdir Türkiye’nin IŞİD’e karşı net bir politika izlemediği iddialarıyla ilgili haber yapan Alman basını, tezkerenin kabulünü; ‘Türkiye’nin IŞİD’e karşı kara harekatına hazırlandığı’ şeklinde yorumladı. Alman basınında tezkerenin kabulüne ilişkin çıkan haberler şöyle: IŞİD’e karşı mücadelenin önemli bir aşamaya geldiğini kaydeden Der Spiegel, tezkerenin kabulünü, ‘NATO üyesi Türkiye, gecikmeyle de olsa, sonunda IŞİD’e karşı koalisyonda yer almaya karar verdi. Türkiye, acil durumda Suriye ve Irak’a kara harekatına hazırlanıyor. Türkiye savaşa gidiyor’ diye duyurdu. Dergi, IŞİD’in buna tepki olarak, Türkiye’de eylem yapabileceğini öne sürerken, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, tezkerenin kabul edilmemesi durumunda, barış görüşmelerini kesmekle tehdit ettiğini ileri sürdü. 
(Ulusal Haber & Ulusal Ajans, Ankara: 02 Ekim 2014 )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder