3 Temmuz 2018 Salı

EKONOMİ ZORDA "Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı.Yıllık enflasyon % 15.39’a çıktı."Hadsiz hesapsız zam yağmuru başladı!. ve KAMU VİCDANINDA KORKUNÇ ŞÜPHE "DİE'nin enflâyon rakamları doğru mu?.."

SON DAKİKA… 
Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı…Yıllık enflasyon yüzde 15.39’a çıktı. TÜFE’de 2018 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %2,61, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,17, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,39 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,49 artış gerçekleşti.
[[OYSA!.. FİNANCIAL TIMES
'GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 39.2'

Financial Times'a demeç veren ABD'li iktisat profesörü Steve Hanke, Türkiye'deki gerçek enflasyonun gösterilenden daha yüksek olduğunu ve yıllık enflasyon oranının %39.2 olduğunu belirtti. Türk Lirası'ndaki değer kaybını ve Türkiye'nin attığı adımları değerlendiren Financial Times gazetesi, Türkiye'ye dair dış borç ve kur endişelerinin yanı sıra enflasyonun düşük gösterildiği yönünde endişeler bulunduğunu aktardı. Financial Times'ın yayımladığı analize göre, Türkiye'de gerçek enflasyon gösterilenden çok daha yüksek. ABD'li profesör Steve Hanke, yıllık enflasyon oranının yüzde 39.2 olduğunu öne sürerken, enflasyon hesaplamasından hareketle faizin de yüzde 40'ın üzerinde olması gerektiğini belirtti. soL Haber'in aktardığına göre, FT'de Jamie Powell imzasıyla yayımlanan yazıda ABD'li iktisat profesörü Steve Hanke, Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının ardından gerçek enflasyonun yıllık yüzde 39.2'ye ulaştığını belirtti. 'LİRA İÇİN TALEP AZALDI' Yazıda, söz konusu rakamın, resmi rakamın 3.6 katı olduğu vurgulanırken, Hanke enflasyonla mücadele etmek için faizlerin yüzde 40'ın üzerine çekilmesi gerektiğini öne sürdü. Yazıda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz konusundaki tutumuna atıf olarak 'Bunu Erdoğan'a söylemeyin' denilirken, lira için talebin azaldığı, piyasada çok fazla 'düşük kaliteli lira' bulunduğu belirtildi. Hanke, ' Erdoğan Türkiye'yi yönettiği sürece durumun değişmeyeceğini' savundu. 'TÜRKİYE EKONOMİSİ GÖRECE ŞEFFAF' FT yazısında, Türkiye ekonomisinin görece 'şeffaf' olduğu, açıklanan resmi rakamlar sebebiyle böyle bir hesaba gerek olmayabileceği dile getirilerek, açıklanan resmi tüketici fiyat endeksleri aktarıldı. Ayrıca yazıda dolar/lira kurunu enflasyonu ölçmek için kullanmanın yarattığı sorunlardan bahsedilerek, Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ülkelerin başka para birimleri kullanan Rusya, Almanya, Çin ve İngiltere olduğu kaydedildi. Bu sebeple Türkiye'nin dış borcu dolar cinsinden olsa da, enflasyona etkiyi gösterecek para biriminin dolar olmayabileceği savunuldu. 'ENFLASYON HESAPLANANDAN YÜKSEK' Habere göre Hanke, 'Satın Alma Gücü Paritesi'ne dayanan metodolojisinden enflasyonu 'döviz kuru değişimi'ni baz alarak hesapladı. 'Satınalma Gücü Paritesi' yöntemine göre, Türkiye'nin içinde bulunduğu 'Kırılgan Beşli' için yapılan 1996-2013 dönemini kapsayan bir çalışma, Türkiye için SGP yöntemiyle enflasyon hesaplamanın çok geçerli olmadığını ortaya koyuyor. SGP metodolojisi literatürde de tartışılan bir hesaplama. Ancak Türkiye'de son iki yılda petrol ve demir cevheri fiyatları başta olmak üzere emtia fiyatlarının dolar bazındaki artışı ve kurdaki gelişmelerden ötürü enflasyonun hesaplananın üzerinde olduğu tahmin ediliyor. (yuzdeyuzhaber.01 Haziran 2018-Pazar, OKU, YORUMLA ve PAYLAŞ ==> YUZDEYUZHABER http://www.haberyuzdeyuz.com/dunya/gercek-enflasyon-yuzde-392-h22891.html) yuzdeyuzhaber]]
Enflasyon verileri son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Rakamların açıklanmasının ardından dolar yükselişe geçti.

KURU SOĞAN % 82’LİK ARTIŞLA ZAM ŞAMPİYONU OLDU!
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan, haberleşmede yüzde 4.76, ulaştırmada yüzde 2.66, ev eşyasında yüzde 2.24 ve eğlence ve kültürde yüzde 2.16 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 1.15 oranında düşüş gerçekleşti. Tüketici fiyatları bazında haziranda bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 82.53 ile kuru soğanda oldu. Sıralamada ikinci sırayı fiyatı yüzde 63,34 artan patates alırken fiyatı yüzde 57,72 havuç üçüncü sırada yer aldı.
Fiyatı en fazla artan ürünler sıralaması şöyle gerçekleşti; sivri biber yüzde 57,28, yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar yüzde 50,23, limon yüzde 35,32, internet ücreti yüzde 32,27, domates yüzde 23,59, yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar yüzde 14,99, yeşil soğan yüzde 14,84, elma yüzde 12,49, bilgisayar yüzde 9,13, ütü yüzde 9,07, tavuk eti yüzde 8,95, şehirlerarası otobüs ücreti yüzde 8,31, fırın yüzde 7,51, salatalık yüzde 6,87, çamaşır makinesi yüzde 6,67, uçak bileti ücreti yüzde 6,51, bulaşık makinesi yüzde 6,03.
CHP'Lİ AYKUT ERDOĞDU: EKONOMİ UÇACAK DEMİŞLERDİ, ENFLASYON UÇUYOR!
CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Nisan ayı enflasyon rakamlarına göre aylık bazda enflasyonun bir önceki ayı ikiye katlayarak 1,87’ye yükseldiğini, yıllık enflasyonun ise 10,85’e ulaştığını belirterek, “Referandumda ‘evet’ çıkarsa ekonomi uçacak demişlerdi. Geldiğimiz noktada ekonomi yerlerde sürünüyor ama enflasyon uçuyor. Gemi sürekli su alıyor ve kaptan yalan söylemeye devam ediyor.” dedi.
Erdoğdu, TÜİK tarafından evvelsi gün açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altının dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyonun 12,24’e çıktığına işaret ederek şunları söyledi: “Yıllık bazda mevsimlik ürünlerin ve işlenmemiş gıdanın fiyat artışı son derece sınırlı kalmış olsa da, bütün önemli kalemlerde bozulma görüldü. Üretici fiyat endeksinde de artış eğilimi devam etti. Sadece dört ayda, yıllık bazda üretici fiyatlarında gerçekleşen artışın yüzde 12,14’ten yüzde 16,37’ye fırladığını gördük. Kurdaki artış üretici fiyatlarındaki artış eğilimini güçlendiriyor. Özellikle kur riskini yönetmekte zorlanan küçük ve orta ölçekli firmaları daha da zor duruma sokuyor. Ekonominin dizginlerini çoktan kaybeden AKP, kamu maliyesini bozarak, sorunları öteleyerek kendisine nefes aldırmaya çalışıyor. Ancak teşvikler ve geçici ekonomik canlılık yaratmak için alınan plansız önlemler enflasyonu azdırıyor.”
Hükümetin yarattığı ekonomik enkazla sürekli açık veren bir ekonomi yarattığını anlatan Erdoğdu, baskın seçimin nedenlerinden birinin, ülkenin ekonomik çöküşten canı yanmadan seçime gitmek olduğunu ifade ederek, “Bu enkazla girdiğimiz seçime kadar ekonomik çöküşü öteleme isteği, Merkez Bankası’nın faiz artışını şimdiden boşa düşürdü. Bankanın enflasyon tahminleri o kadar hatalı ki, artık kendisi bile inanmıyordur.” dedi.
ÜRETİMSİZ TÜKETİMİN GELDİĞİ NOKTA
Mevcut yönetememe hali ve fiyat artışı atmosferinin yarattığı belirsizliğin ekonomik faaliyeti de baltaladığını anlatan Erdoğdu şöyle devam etti: “Hükümetin yarattığı bu ekonomik ortamın sonucunda hepimizin cebinden gidiyor. Olan yine millete olacak. Ücretleri eriyecek, yoksul iyice yoksullaşacak. Kamunun şişirdiği ekonomi aşırı hararet yaptı. Har vurup harman savurmaya, üretimsiz tüketime devam edilirse ekonominin varacağı nokta burası. Bir taraftan para politikasını sıkmaya çalışırken, bir taraftan gevşek maliye politikası uygularsan enflasyon sarmalından çıkamazsın. Para ve maliye politikasında yeterli sıkılaştırmanın olmaması döviz kurunu etkiliyor, döviz kuru da enflasyonu. Bu hükümet, kur, faiz ve enflasyonu aynı anda arttırabilen ekip olarak tarihe geçti. Tüketim, israf ve rant ekonomisi batıyor, gemi sürekli su alıyor ve kaptan yalan söylemeye devam ediyor.”
Erdoğdu, 30 Nisan’da açıklanan enflasyon raporunda Merkez Bankası’nın 2018 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,4’e çıkardığını hatırlattı. Erdoğdu, “Ancak gidişat yedi yıldır enflasyon tahminleri tutmayan Merkez Bankası’nın bu tahmininin de tutmayacağını gösteriyor. Oniki aylık ortalamalara göre enflasyon Nisan 2018’de yüzde 11,06 kaydedildi. On iki aylık ortalamalar yedi aydır çift hanelide seyrediyor. Son on dört yılda ilk kez bu kadar uzun süre çift hanelide seyreden on iki aylık ortalamaya göre enflasyon, bu iktidar gitmeden enflasyonun düşmeyeceğine de işaret ediyor.” dedi.

1 yorum: