28 Temmuz 2018 Cumartesi

DİN TÜCCARLARI VE SİYASET SİMSARLARINA KARŞI DEVLET DİKKATLİ OLMALI!.. "Sözde Müslüman Tarikat Liderleri (Neden ve Niçin Acaba?.) Amerika'da Toplandı.-ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 24-25-26 Temmuz 2018 tarihlerinde başkent Washington’da düzenlenen Uluslararası Dini Özgürlük Sempozyumu tamamlandı.

İslâm Ülkelerinin (sözde) Tarikat ve Cemaat liderleri "neden ve niçin" ABD'de toplandı!..
ABD, bir kısım Müslüman ülkelerde faaliyet gösteren tarikat ve cemaat liderlerini topladığı sempozyumda Türkiye, Çin, İran ve Rusya’yı dini özgürlükler konusunda sorunlu ülkeler ilan etti. Bu ülkelere karşı tavır alma çağrısı yapılan toplantıda, ‘dini zulümle mücadele’ için milyonlarca dolarlık fon tahsis edileceği açıklandı. (ARDA TUNÇEL)
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından başkent Washington’da düzenlendi
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 24-25-26 Temmuz 2018 tarihlerinde başkent Washington’da düzenlenen Uluslararası Dini Özgürlük Sempozyumu tamamlandı. Dünyanın 80 farklı ülkesinden 160’ın üzerinde devlet yetkilisi ile tarikat liderlerinin katıldığı sempozyumda; tarikatların kullanabileceği yöntemler, maddi kaynaklara erişim ve tarikatlar arası uluslararası dayanışma konularında birçok oturum yapıldı. Sempozyumda, ABD yönetiminin ‘dini özgürlük’ kavramını dış politika gündeminin merkezine yerleştirmeyi amaçladığı, sıkça tekrar edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı: "Bu büyük bir olaydı" 
Bakan Mike Pompeo, Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, “Bu büyük bir olaydı, Dışişleri Bakanlığı böyle bir toplantıya ilk kez ev sahipliği yaptı” dedi. 80’den fazla ülkeden, 40’tan fazla dışişleri bakanı, her türlü dini grup ve STK’ların ortak bir tema üzerine bir araya gelmesini sağladıklarını vurgulayan Pompeo, insan haklarının dini özgürlüğe bağlı olduğunu öne sürdü.
‘TÜRKİYE’YE KARŞI HAREKETE GEÇİN!’
ABD Dışişleri Bakanlığı, dini hakların giderek daha fazla sorunlu hale geldiğini iddia ettikleri Rusya, Türkiye ve Çin’in davet listesinden çıkarıldığını bildirdi. Açıklamada, söz konusu ülke yönetimlerine karşı tavır alma çağrısı yapıldı. Türkiye ile ilgili oturumda ise FETÖ ve PKK bağlantısı gerekçesiyle Türkiye’de yargılanan Rahip Andrew Brunson’un kızı Jacqueline Furnari konuştu. Babasının çok zor koşullarda bulunduğunu öne süren Furnari, devlet yetkililerinden Türkiye’ye karşı harekete geçmeleri talebinde bulundu. Furnari’nin konuşmasının ardından söz alan Uygur Türkü Tahrir Hamut da “Çin’in Nazi uygulamaları benzeri kitle imha girişiminde bulunmasından korktuğunu” söyleyerek, Çin’e müdahale edilmesini istedi.
‘HEDEF, İRAN’DA REJİM DEĞİŞİKLİĞİ’
Etkinliğin devamında, İran’da yaşandığı iddia edilen ‘dini zulüm’ konuşuldu. Bizzat Dışişleri Bakanlığı yetkilisi tarafından ve ilgili başlıkla yapılan konuşma dikkat çekiciydi. Bakanlık yetkilisi, Trump yönetiminin, sempozyumda, İran Hükümeti’nin dini ihlallerinin özellikle vurgulanmasını ümit ettiğini belirtti. Analistler İran’da rejim değişikliğini hedeflendiği yorumunda bulundular, gelecek dönemde İran’a karşı dini grupların daha çok ön plana çıkacağını söylediler.
‘BU SADECE BAŞLANGIÇ’
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, sempozyumun kapanışında yaptığı konuşmada bunun sadece bir başlangıç olduğunu ve ABD’nin gelecek dönemde önemli inisiyatifler alacağını söyledi. ABD’nin, dünya çapında ‘dini zulümle mücadele etmek’ için milyonlarca dolarlık fon tahsis edeceğini açıklayan Pence, bu fonun tarikatlarla ABD arasında güçlü yapılar inşa etmek için önemli olduğunu belirtti. Brunson’un tutuklanmasına da değinen Başkan Yardımcısı, konuyu darbe girişiminden sonra tutuklanan “binlerce gazeteci, eylemci, hakim, subay ve öğretmenle” birlikte ele aldı. Türkiye’ye Brunson’u serbest bırakma çağrısında bulunan Pence, bunun gerçekleşmemesi halinde yaptırımlar olacağını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder