19 Şubat 2019 Salı

ÇOK YANLIŞ BİR GİRİŞİM "Dijital güvenliğin olmadığı ve bütün kişisel bilgilerin hırsızın/yolsuzun elinde dolaştığı bir ülkede, tam bir kâbus olur. SAKIN HAA!.. Kimlik kartlarını "parayla ilişkilendirmekten" derhal vazgeçin. Aksi taktirde büyük çaplı NİTELİKLİ SAHTEKÂRLIKLAR, hortumlar, soygun ve vurgunlar önlenemez.

Kimlikle para çek!....
BU MENFUR PROJE İLE TÜRKİYE, BİLEREK VE İSTENEREK; "NİTELİKLİ SAHTEKÂRLAR, LÂNETLİ HIRSIZLAR VE İNSANLIK DÜŞMANI NECİS VE İĞRENÇ DOLANDIRICILAR CENNETİ" HALİNE GERİLMEK Mİ İSTENİYOR?.. 
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yeni projesiyle dijital kimlik kartlarına sertifika eklenecek. Böylece yeni kimliklerle elektronik ortamda dokümanlar imzalanabilecek, ATM’lerden para çekilecek, ödeme yapılacak, noter ve sağlık hizmetleri alınabilecek. Kullanımın en kısa zamanda başlayacağı belirtiliyor!..
[[EKSİK OLSUN İSTEMEZÜK]]
"Başta e.devlet verileri dahil olmak üzere, vatandaşlara ait 'yasa, ahlâk ve tedbir gereği kesinlikle gizli kalması zorunlu' verilerin 'ciddi bir takibe ve cezai işleme maruz kalmadan serbestçe" ortalıkta dolaştığı, nüfus, vatandaşlık, emlâk ve özel yaşama ilişkin mahrem bilgilerinin sosyal medyada uçuştuğu; Nitelikli sahtekâr, azılı hırsız, arsız, yolsuz, hortumcu, soyguncu ve dolandırıcılara anahtar olduğu; Terör ve tedhiş örgütlerinin vatandaşların bütün mahrem bilgilerine ulaşarak, bunları çok kirli emellere alet ettikleri bir memlekette; Vatandaşlık Kimlik Belgesi yerine kaim NÜFUS KÂĞIDI'nın, sağlam ve sağlıklı beyan, bildirim, tanıtım ve kimliği ispat aracı olmaktan başkaca bir amaçla kullanılması çok tehlikeli ve insan haklarını tehdit niteliği arz eder. Bu ve muadil binlerce nedenle "BU MENFUR PROJEDEN" derhal vazgeçilerek, kimlik kartlarının daha mahfuz ve kişiye özel olması ve kalması için çalışılmalıdır. Hele de ülkemiz bu kadar hırsız-yolsuz, soysuz, suiistimalci ve her derece ve düzeyde sahtekârlarla dolu iken!......."      
BU PROJE DERHAL İPTAL EDİLMELİDİR
Cumhurbaşkanlığı’nın başlattığı çalışmayla 82 milyon vatandaşın dijital kimlik kartları alışverişten, bankacılık işlemlerine, sağlık hizmetlerinden, noter işlemlerine ve sosyal medya hesaplarının yürütülmesine kadar birçok işlemde kullanılabilecek. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kimliklere “elektronik sertifika” yükleme çalışmasını başlatıyor. Projeyle yeni kimliklerle elektronik ortamda dokümanlar imzalanabilecek, banka kartları, kredi kartları gibi kartların da doğrulaması yeni çipli kimlik kartlarıyla yapılabilecek. Kimlik kartlarının kullanım alanlarının artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, çevrim içi alışverişten dijital bankacılık işlemlerine, sağlık hizmetlerinden noterlik hizmetlerine hatta sosyal medya hesaplarının yönetilmesine kadar birçok alanda kimlik kartının kullanımı en kısa zamanda hayatımızdaki yerini alacak. Yapılan çalışmayla çipli kimlikler, sahip olduğu temaslı ve temassız kimlik doğrulama mekanizmaları ve uluslararası standartlarda entegrasyon kabiliyetleri sayesinde bir çok cihaz ve uygulamayla entegre edilerek kullanılabilecek.
TEK KARTLA ÇOK İŞLEM
Kamu kurumlarının ve özel sektörün kimlik kartlarıyla entegrasyonunun sağlamasının ardından bankacılıktan noter, tapu sağlık ve sigorta işlemlerine birçok alanda kimlik kartıyla güvenli doğrulama işlemi sağlanabilecek. Aynı zamanda uluslararası standartlarda elektronik imza alt yapısına sahip olan kimlik kartlarının bu özelliği sayesinde her türlü elektronik imza işlemi, kimlik kartlarıyla yapılabilecek. Böylece 5070 Sayılı ‘Elektronik İmza Kanunu’na göre ıslak imzayla eş değer olan ve elektronik imza atılmasına imkan veren kimlikler sayesinde elektronik ortamda imza gerektiren her türlü işlem internet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu durumun kötü amaçlı kullanılmaması içinde PIN ve biyometrik veri unsurları ile hem kimlik doğrulama hem de e-imza uygulaması yapılacak.
BANKALARLA ENTEGRASYON
Kimlik kartı üzerine yükleme çalışmaları başlatılan nitelikli elektronik sertifika ile toplam sertifika sayısının arttırılması planlanıyor. Böylece elektronik ortamda oluşturulan dokümanlar imzalanabilecek. Böylece verildiği kişinin kimliğini elektronik olarak doğrulamak için verilen bankamatik kartları, kredi kartları, mağaza kartları gibi bütün kartların yerine sadece çipli kimlik kartları kullanılabilecek. Bankalarla yapılacak olan entegrasyon çalışmaları neticesinde, bundan sonra bir bankadan para çekmek için kredi kartına değil kimlik kartına ihtiyaç duyulacak. Bir kişi sadece kendi kimlik kartıyla bankamatiklerden veya internet bankacılığından kimliğini doğrulayarak hesabına ulaşabilecek ve istediği işlemi yapabilecek. Aynı şekilde, yakın zamanda e-Devlet Kapısı üzerinden abonelik işlemlerinin gerçekleştirilebileceği elektrik, su ve doğalgaz abonelik işlemleri de kimlik kartları aracılığıyla yapılabilecek. Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kimlik kartlarının kullanım alanlarının artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, çevrimiçi alışverişten dijital bankacılık işlemlerine, sağlık hizmetlerinden noterlik hizmetlerine hatta sosyal medya hesaplarının yönetilmesine kadar birçok alanda kimlik kartının kullanımı en kısa zamanda 82 milyon vatandaşın hayatındaki yerini alacak.
3.6 MİLYON SERTİFİKA
ÇİPLİ kimlik kartları dijitaleşme ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilerek, eski nüfus cüzdanlarının yerine kullanılmaya başladı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle Türkiye’nin toplam nüfusu 82 milyona ulaştı. Elektronik sertifika sayısı ise dijitalleşen Türkiye’ye kıyasla toplam 3 milyon 628 bin 121’de kaldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan, elektronik haberleşme sektörünün 2018 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin bilgilerin yer aldığı ‘Pazar Verileri Raporu’nda, 2018 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla toplam 6 yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı bulunuyor.
KAYNAK: Kimlikle para çek (09 Şubat 2019-Hürriyet)  Erdinç ÇELİKKAN - ANKARA

1 yorum:

  1. Kargo şirketlerinin de vatandaşlık numarasını almadan kargoyu teslim etmemeleride sakıncalı. Bu devirde her türlü sahtekarlık kol geziyor.

    YanıtlaSil