30 Kasım 2017 Perşembe

SON DAKİKA... "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek Suriye Halkları Kongresi'nde PYD'nin yer almayacağını açıkladı"

TÜRKİYE: ZİRVEDE PYD OLMAYACAK

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek Suriye Halkları Kongresi'nde PYD'nin yer almayacağını açıkladı. Ankara, ayrıca ABD'nin YPG'ye verilen silahlar konusunda tatmin edici bir açıklama yapamadığını belirtiyor.

Türkiye, Suriye iç savaşında gelinen son noktayı özetleyen bir açıklama yayınladı.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılan açıklamada, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek Suriye Halkları Kongresi'nde PYD'nin yer almayacağı duyuruldu.
Açıklamada, "Yeni Suriye'de rejimin imzası olmamalı. Ulusal Diyalog Konferansı’nın tarihi noktasında Rus basını Şubat dedi ancak resmi ağızlardan bize yansıyan kongrenin tarihinin henüz kararlaştırılmadığıdır. Suriyeli Kürtlerin Suriye’nin geleceğine yönelik her siyasi girişimde yeri olmalı. Soçi’de de Suriyeli Kürtlerin meşru beklentilerini yansıtabilecek olanların katılmasında bir beis olmayacak. Tabi ki YPG/PYD ile bir bağlantısı olmayanların" denildi.
ABD, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'yi destekliyor. Dışişleri açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "ABD yönetiminin ahenkli olarak davranmadığı bir gerçektir. Önceki yönetim döneminde de taahhütler verilmiş ve teknik düzeyde gerçekleştirilmemişti. Geçici iş birliği ne demek? Bu soruya verilen yanıt bizi tatmin etmekten çok uzak. Bizim için 1 saatlik işbirliği bile son derece zararlıdır.
Silahlar konusunda bilgi paylaşımı oluyor ancak bunun çok daha net bir paylaşım olması gerekir. Mesele, bu silah yardımının bize tehdit olarak geri dönmesidir. Bu geçici ortaklığın ne zaman biteceği konusunda bize söylenen net bir tarih yok. ABD, bölgeye giden tırların sınırlı bir kısmının PYD/YPG’ye gittiğini, önemli bir kısmının ise orada bulunan ABD birliklerinin ihtiyacı için gittiğini söylüyor."
Türkiye, Rusya ve İran'ın ateşkes ilan ettiği ve gözlemci asker göndermeye hazırlandığı İdlib'deki son durum da açıklamada yer aldı. Buna göre, kurulacak 12 gözlem noktasından üçü tamamlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder