24 Ağustos 2016 Çarşamba

TÜRKİYE SURİYE'DE. Sonunda korkulan oldu. Baştan beri yapılan stratejik ve taktik hatalar sonucu, bu gün Türkiye, "büyük bir felâket, kalleş bir savaş ve iğrenç bir bataklıkla" burun buruna getirildi....

ASKERİ KAYNAKLAR'DAN İLK AÇIKLAMA
“TÜRKİYE SURİYE’YE FİİLEN VE RESMEN GİRDİ”
Askeri kaynaklar tarafından başlatılan askeri harekâtın amacının “sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek vermek ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak” olduğu belirtildi. Askeri harekât kapsamında ilk olarak 24 Ağustos 2016 Çarşamba günü (bu gün) saat 04:00 sıralarından sınır ötesine TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı. Saat 04:05'de  daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları kullanılarak geçitler açılmaya başlandı. Saat 05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen  toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı. İlk hava harekâtı, saat 06:08'de başladı. Saat 06:08,  saat 06:10 ve  saat 06:30 hava harekâtlarının yapıldığı belirtildi. Askeri kaynaklar, ayrıca şu an itibarıyla kara harekâtının fiilen başlamadığını ve geçit açma faaliyetlerinin devam ettiği belirtiyorlar.
SON DAKİKA HABERLERİ GELMEYE DEVAM EDİYOR...
Bordo bereliler Suriye'ye girdi, obüs-roket atar ve tank atışı altına alınan bölgeyi Türk savaş uçakları da bombalıyor.
HAREKAT SAAT SAAT ŞÖYLE GELİŞTİ:
* 04:00'da Sınırdan topçu  ve ÇNRA atışları başlatıldı,.
* 04:05 daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinalarıyla geçitler açılmaya başlandı.
* 05:45'te topçu  ve ÇNRA atışları sona erdi.
ASKERİ KAYNAKLAR'DAN İLK AÇIKLAMA
* 06:08 ilk Hava harekatı icra edildi.
*06:08 Hava harekatı icra edildi.
* 06:10 Hava harekatı icra edildi.
* 06:30 Hava harekatı icra edildi.
*07.25: Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi
*07:51: Şu an itibariyle Keklice ve cerablus bölgesinde tespit edilen hedeflere F-16'lar hava taarruzu icra ediyor.
*07:52: Türkiye tarafında konuşlu bulunan tanklarla da Suriye tarafındaki anlık çıkan ve görünür DEAŞ hedefleri vuruluyor.
*08:10: 12 hedeften 11'i tam isabetle vuruldu
*08:40: Tanklar hudut emniyeti için yer değiştiriyor
*09:00: Topçu ateşleri ile 70 hedef tam isabetle vuruldu
PYD’DEN TÜRKİYE’NİN CERABLUS OPERASYONUNA TEPKİ
Salih Müslim Cenevre’de iddiası
PYD’den Türkiye’nin Cerablus operasyonuna tepki Türkiye tarafından PKK’nın Suriye kolu olarak tanımlanan PYD’nin lideri Salih Müslim, bugün başlayan Cerablus operasyonuna tepki gösterdi. Müslim, üç dilde attığı tweet’te, “Türkiye Suriye batağında çok şey kaybedecektir” dedi. Aynı tweet’teki İngilizce cümlenin çevirisi ile tam olarak şöyle:
“TÜRKİYE SURİYE BATAĞINDADIR. DAİŞ GİBİ O DA BOZGUNA UĞRAYACAKTIR.”
PYD’nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de Türkiye’nin Cerablus operasyonuna tepki göstermişti. AP’ye konuşan SDG yetkilisi Nasır Hac Mansur, Cerablus'a girmeye hazırlanan güçler arasında "Türk özel kuvvetlerinin yanı sıra teröristlerin de bulunduğunu" öne sürmüştü. SDG, "doğrudan veya dolaylı işgal planlarına karşı ülkeyi savunmaya hazır olduğunu" açıklamıştı. Ankara, PYD’yi, IŞİD ile mücadeleyi öne sürerek Türkmenleri ve Arapları yerlerinden edip Türkiye sınırı boyunca bir “Kürt koridoru” oluşturmaya çalışmakla suçluyor.
'AMAÇLARI 'BÜYÜK KÜRDİSTAN'
“PKK-PYD-YPG’nin hedefi Cerablus’u da alıp, Türkiye sınırı boyunca Kürt koridorunu tamamlamak. Böylece Akdeniz’e açılan bir Kürt bölgesi oluşturmak. Bu hedef, PKK’nın kurmayı tasarladığı Kürdistan devletinin ekonomik ve askeri açıdan ayakta kalmasını sağlayacak nefes borusuna ulaşmak anlamı taşıyor. Kuzey Suriye projesi ‘Büyük Kürdistan Devleti’ projesinin dört ayağından birini oluşturuyor. Türkiye’yi tehdit eden ayağı ise Güneydoğu’nun bu projenin en büyük parçasını oluşturması. Kuzeybatı İran ve Kuzey Irak’la birlikte projenin dört ayağı tamamlanıyor.”
İLGİNÇ BİR RASLANTIMI?.. 
YOKSA BİLİNÇLİ OLARAK SEÇİLEN BİR TARİH Mİ?..
Sosyal medyanın konuştuğu ilginç detay: 
Bugün Osmanlı'nın Suriye'yi fethinin 500. yıldönümü.
Türk Silahlı Kuvvetleri bu sabah 04.00'te Suriye'ye askeri harekât başlattı. Fırat Kalkanı adı verilen harekâtla ilgili olarak sosyal medyada çok sayıda kullanıcı ilginç bir detaya dikkat çekti. Kullanıcılar harekâtın başlangıç tarihi olan 24 Ağustos'un Osmanlı Devleti'nin Suriye'yi fethettiği Mercidabık Muharebesi'nin 500'üncü yıldönümü olduğunu hatırlattı. 24 Ağustos 1516'da Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı ordusu ile Memlük Devleti ordusu Halep'in kuzeyinde karşı karşıya gelmişti. Muharebenin sonucunda Suriye, Lübnan ve Filistin toprakları Osmanlı hâkimiyetine geçmişti. Bugün de sosyal medya kullanıcıları bu tarihi hatırlatarak, Fırat Kalkanı harekâtı için 24 Ağustos'un seçilmesinin bilinçli bir hareket olduğunu öne sürdü.
TÜRKİYE'NİN, "SURİYE CERABLUS" (FIRAT KALKANI) HAREKÂTI DÜNYADA GÜNDEM OLDU!..
Türkiye'nin Cerablus'a düzenlediği operasyonu haber ajansları son dakika bilgisi olarak geçti. Yabancı yayın kuruluşlarının gündeminde de Türkiye var. Dış basında ortak fikir ise "Türkiye IŞİD'i silmek için operasyonda"...
Reuters: Türkiye IŞİD'i Suriye sınırından silmek için operasyon başlattı
Reuters haber ajansı, 'Türkiye ve ABD'nin liderliğindeki koalisyon güçleri IŞİD'i Suriye sınırından silmek için operasyona girişti' diyerek haberi geçti.
AP: Türkiye Suriye sınırını IŞİD'den temzilemek için operasyon başlattı
Associated Press (AP), haberinde 'Türkiye Suriye sınırındaki kenti IŞİD'den temizlemek için operasyona başladığını ilan etti' ifadesine yer verdi.
BBC: Türkiye Suriye'de IŞİD'e karşı harekât başlattı
İngiliz yayın kuruluşu BBC, 'Türkiye Suriye'de IŞİD'e karşı harekât başlattı' manşetiyle okuyucularının karşısına çıktı. BBC, Türk özel kuvvetlerinin ABD'nin başını çektiği hava operasyonunun desteğiyle Suriye'nin içine girdiğini aktardı.
New York Times: Türk ordusu Suriye’de IŞİD’i süpürmek için operasyon başlattı.
"Türk özel kuvvetleri IŞİD’e karşı  Suriye’nin kuzeyinde ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin de haberdar olduğu jet destekli bir operasyon başlattı. Türk yetkililer Çarşamba günü başlayan operasyonun Türkiye sınırında boyunca uzanan IŞİD militanlarını içerdiğini açıkladı."
Al Jazeera English: Türkiye Suriye Cerablus'ta IŞİD'e saldırıya katılıyor
Al Jazeera  ana sayfasından sunduğu habere 'Türkiye Suriye Cerablus'ta IŞİD'e saldırıya katılıyor' başlığını attı. Medya organı, savaş uçaklarının IŞİD hedeflerini bombardımana tuttuğunu aktardı.
CNN: Türkiye Suriye’de kitlesel anti IŞİD taarruzu başlattı
Türkiye Suriye’nin kuzayinde IŞİD karşıtı askeri operasyon başlattı. Amaç Suriye sınırı boyunca uzanan IŞİD  tehdidini terörden temizlemek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder