21 Aralık 2017 Perşembe

SON DAKİKA: Türkiye'nin BM gündemine taşıdığı Kudüs tasarısı, ABD'nin tehditleri altında görüşülüyor.

BM'DE GÖRÜŞMELER BAŞLADI!.. 
BÜTÜN DÜNYA GÖZÜNÜ KIRPMADAN İZLİYOR
Türkiye'nin BM gündemine taşıdığı Kudüs tasarısı, ABD'nin tehditleri altında görüşülüyor. Oylamada her ülkenin tercihi kritik rol oynayacak. Ezici bir sonuç Washington'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını yok sayabilir.
Oturumda kürsüye çıkan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin tehditlerini sert sözlerle eleştirip "Kabadayılık yapıldı, üye devletlerin onuru satılık değildir" dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen'in teklifiyle yeni Kudüs tasarısını görüşmeye başladı. ABD'nin şantaj ve tehditleri arasında başlayan görüşmelerin ardından tarihi oylamaya geçilecek.
193 üyeli uluslararası örgütün üçte ikisinin tasarıya destek vermesi yeterli olacak. Ankara ve müttefikleri, ABD ve İsrail'i hezimete uğratmayı hedefliyor. Oylamadan çıkacak ezici bir sonuç, ABD lideri Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararını 'yasa dışı' sayacak. Ancak bu sonucun bağlayıcı tarafı yok. Oturumda Yemen temsilcisi ve Filistin dışişleri bakanından sonra, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kürsüye çıktı. Trump'ın aldığı kararı eleştiren Çavuşoğlu, ABD'nin dünyayı tehdit etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, "Kabadayılık yapıldı, üye devletlerin onuru satılık değildir. Ülkelerin oylarının satın alınabileceğini düşünmek ahlaki değildir. Biz korkmadık! Güçlü olabilirsin ama bu seni haklı yapmaz" dedi. Çavuşoğlu, "Oylama Filistin davasının hala davamız olduğunu göstermek için önemlidir. Bu bağlamda, bugün adalet ve barış için sesimizi yükselteceğiz. Türkiye asla Kudüs’ü yalnız bırakmayacaktır. Filistin halkı asla yalnız kalmayacaktır. Dünya beşten büyüktür" ifadesini kullandı.
İSRAİL'DEN "BM GENEL KURULUNA KATILAN ÜLKELERE" SERT TEPKİ! İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, “Bu görüşmenin olması bile utanç. Kudüs, İsrail’in başkentidir. Bu gerçeği tartışamazsınız. Bugünkü teklifi destekleyenler, Filistinlilerin iplerini çektiği kuklalardır” diyerek oturumu destekleyenlere hakarete varan sözler sarf etti.
ABD'DEN AÇIK TEHDİT: Washington yönetimi, BM üyesi ülkeleri dünyanın gözü önünde açık açık tehdit etti. Trump tasarıyı destekleyen ülkelere ABD'nin mali yardımlarını keseceğini ilan ederken, BM daimi temsilcisi Nikki Halley Amerika'nın karşısında yer alacak ülkelerin not edileceğini söyledi. Amerikan haber kanalı CNN International, ABD Başkanı Trump'ın BM'deki kritik Kudüs oylaması öncesinde kimleri tehdit ettiğini araştırdı. Ortaya çıkan sonuç, Washington'un tehditlerinin altını dolduramayacağı yönünde.
OYLAMAYA DAKİKALAR KALDI... TRUMP'IN TEHDİDİ KİMLERE?.. Çavuşoğlu Filistinli mevkidaşıyla. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, oylamaya Filistinli mevkidaşı Riad el Maliki ile birlikte gitti. Görüşülen tasarıda ayrıca, Filistin-İsrail sorununun en kritik maddelerinden biri olan Kudüs'ün statüsünün müzakerelerle belirlenmesi teklif ediliyor. İsrail, 40 yıl önce işgal ettiği Kudüs'ü 1980'de başkent ilan etti. Ancak bu karar, dünyada kabul görmüyor. ABD, dünyada Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke.
PAZARTESİ VETO EDİLMİŞTİ: Pazartesi BMGK'de yapılan ve ABD'nin veto ettiği Kudüs oylamasında konseyin 15 üyesinden 14'ünün lehte oy kullanması, ABD'nin tek taraflı Kudüs kararının uluslararası kamuoyunda destek bulmadığını ortaya koymuştu. ABD’nin yakın müttefikleri Büyük Britanya ve Japonya’nın dahi Washington’a bu konuda karşı çıkmasının, diğer ülkeleri de Filistin’i desteklemek konusunda cesaretlendirebileceği yorumları da sıklıkla zikrediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder